vrijdag 8 mei 2009

De Garmin Nuvi 250W: Heense Slikken


De beperkte accuduur maakte de Nuvi nagenoeg onbruikbaar, in tegenstelling tot de geadverteerde vijf uur hield het apparaat het niet eens drie uur vol. Wellicht dat de OnRoute micro SD fietskaart + het verhogen van de helderheid van het display naar 80% de oorzaak zijn van deze geringere gebruiksduur. Aangezien de Nuvi meestal wordt aangesloten op de sigarette aansteker van de auto zag ik geen reden waarom een kleine additionele accu geen uitkomst zou bieden. Deze oplossing bleek fantastisch te werken, 2,9 AHr extra geeft genoeg energie voor zo'n acht uur, waarna de Nuvi zelf nog eens voor bijna drie uur extra aan boord heeft. Na de reset had de Nuvi beduidend minder moeite met het vinden van de satellieten, hoogste tijd dus voor een tweede tocht, ditmaal naar de Heense Slikken.

De Nuvi stond weer in de fietsmodus, en bracht mij zonder mankeren buiten de stad. Alhoewel de Nuvi 250W vrij basaal is uitgerust, zonder al te veel extra's blijkt het apparaat toch verassend veel mogelijkheden in huis te hebben. Verschillende combinaties van wegenkaart (Europa, OnRoute fietskaart NL) samen met de keuze tussen auto / fiets / voetganger modus + de mogelijkheid te vermijden wegen in te stellen zoals snelwegen, tolwegen en onverharde wegen laten de Nuvi verschillende routes berekenen. Zo kiest de combinatie van fietskaart + auto voor meer doorgaande (fiets) wegen, handig bij langere fietstochten van A naar B. Fietskaart + fiets brengt touristische routes in beeld, waarbij een omweg niet geschuwd wordt terwijl fietskaart + voetganger de kortste route uitrekend. Op de heenweg stond de Nuvi in de touristische modus, dit leverde inderdaad een prachtige route op.

De wijze waarop de Nuvi de route in beeld brengt bevalt goed, op langere trajecten toont de kaart meer overzicht, zodat ook de omgeving duidelijk in beeld komt, bij het naderen van een afslag of onoverzichtelijk kruispunt zoomt het beeld in. Het beeld is bijzonder rustig, indien wordt afgeweken van de route slaat het apparaat niet direct aan het herberekenen. In een omgeving met veel straten, zoals een buitenwijk leidde dat er overigens toe dat ik tot twee maal toe even de draad kwijtraakte, maar dat kan ook aan mijn 'luistervaardigheid' te wijten zijn geweest. De Nuvi kan ook gesproken aanwijzingen geven, maar noemt daarbij niet de straatnamen. In de fietsmodus is de geschatte aankomsttijd tot nu toe tot op de minuut nauwkeurig gebleken. Op de terugweg heb ik de voetgangersmodus geprobeerd, deze geeft totaal onbruikbare aankomsttijden voor een fietser, met afwijkingen van vele uren, maar deze modus snoepte wel mooi anderhalve kilometer van de route af. Het scherm laat zich ook in zonlicht goed aflezen.

Nu ik het apparaat beter heb leren kennen ben ik enthousiast geworden over deze Nuvi, de prijs / kwaliteit verhouding is fantastisch, het enige echte minpuntje vanuit het oogpunt van de fietser is de beperkte accuduur, maar dit liet zich mooi oplossen m.b.v. de additionele accu. Accuzuur is alleen geen goede dorstlesser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten